Gotuj z gwiazdami

Archiwum / Rafał Derkacz / 07.07.2013

Na rynku wydawniczym jest mnóstwo propozycji dla kulinarnych amatorów. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Oto kilka podpowiedzi, gdzie znaleźć coś naprawdę dobrego i uniwersalnego.

Bardzo modne ostatnio stało się wydanie własnej książki kucharskiej. Wszyscy są znawcami w różnych dziedzinach życia, a szczególnie jeśli chodzi właśnie o gotowanie. Oczywiście każdy z nas przy wyborze kieruje się własnym gustem i preferencjami, ale są pozycje, które często w prosty sposób zrewolucjonizują naszą kuchnię. Specjalistą w gotowaniu nie jestem, ale to, że uwielbiam jeść, czyni mnie chyba specem od degustacji późniejszych rezultatów wielu przepisów kulinarnych.

Nigella Lawson

Absolutna rewolucjonistka domowych kuchni. Prywatnie żona i matka, która zawsze podkreśla, że jest zwykłą kobietą. I chyba to właśnie sprawia, że jest tak popularna. Swoją przygodę kulinarną na wielką skalę zaczęła od programów kulinarnych, w których gotowała przed kamerą we własnej kuchni. Zawsze pięknie wyglądająca Nigella proponowała proste, ale estetyczne potrawy, zrobione bardzo szybko, często z tego, jak sama podkreślała, co ma akurat pod ręką. Wydała szereg książek, które na całym świecie cieszą się ogromną popularnością. Wiele z nich przetłumaczono na język polski, m.in. Nigella ekspresowo, Kuchnia. Przepisy z serca domu czy ostatnia wydana w 2012 roku – Nigellissima. Włoskie inspiracje. „Łatwo” i „smacznie” to domeny tej przeuroczej Brytyjki. Oprócz przepisów w jej książkach pojawia się wiele anegdot z życia codziennego czy dobrych porad do wykorzystania we własnym domu. Wiele moich koleżanek próbowało wykorzystać jej propozycje i dzięki prostym, szczegółowo ułożonym przepisom, próby kończyły się sukcesem, a one same stawały się królowymi we własnych kuchniach. Mimo że Nigelli zarzuca się wiele, że wszystko kreowane jest pod publikę albo że nikt normalny nie ma akurat w lodówce atramentu z ośmiornicy, wydaje mi się, że jest doskonałą propozycją na początek swojej kulinarnej przygody.

Gordon Ramsay

Postrach restauracji, bezwzględny juror amerykańskich i brytyjskich programów kulinarnych, ale przede wszystkim rewelacyjny szef kuchni, zdobywca wielu nagród. Złośliwi śmieją się, że w którejkolwiek restauracji się nie pojawi, skazana jest na przyznanie Gwiazdek Michelin (prestiżowy system, nagradzający najlepsze restauracje na świecie). Absolutny perfekcjonista w tym, co robi. Książki Ramsaya są zbiorem przepisów rodem z najlepszych restauracji. Stara się zaprezentować wykwintne dania i niesamowite połączenia smakowe, adaptując je do domowych warunków. Zupa cappuccino czy creme brulée z rabarbaru to zapowiedź niezwykłych i bardzo intensywnych doznań zaproponowanych przez tego Brytyjczyka. Pasja smaku to jego ostatnia pozycja wydana w języku polskim, napisana z perspektywy doświadczenia w pracy zawodowej, ale i programów kulinarnych, które prowadzi. Mimo że dania są bardzo wysublimowane, przepisy opisują w przystępny sposób, krok po kroku, jak dojść do perfekcji. Surowość i stanowczość Ramsaya przełożyła się na ogromny perfekcjonizm i wysoki poziom prezentowanych dań. To idealna propozycja dla tych, którzy czasem chcą poczuć się jak w drogiej restauracji, przyrządzając potrawy samodzielnie.

Jamie Olivier

Kolejny Brytyjski kucharz i autor wielu programów kulinarnych, ma życiową misję. Postanowił, że zrewolucjonizuje swój kraj, a w rezultacie cały świat, i wyprze z diet szczególnie młodych ludzi żywność gotową i fastfoodową. W swojej książce Każdy może gotować rzeczywiście udowadnia, że tak może być. Zaczyna od prostych przepisów i sukcesywnie przechodzi do tych bardziej skomplikowanych. Do projektu zaprosił zwykłych ludzi jak fryzjera, robotnika czy górnika i pokazał im, że sami mogą, a przede wszystkim potrafią przygotować świetne dania. Książka wyposażona jest także w krótkie niezbędniki, jak wybrać dobry sprzęt kucharski, aby posłużył nam na długo i spełniał swoją rolę, a także jak zrobić zakupy i co kupić, aby w każdej chwili móc przygotować zdrowe dania. Autor jest świadom tego, że większość nie przepada za warzywami i dlatego krok po kroku stara się je wprowadzać w swoich przepisach, tłumacząc, że wiele zależy od ich przygotowania i odpowiedniego doprawienia. Idealna pozycja dla początkujących i dla tych, którzy kuchni unikają jak ognia. Prywatne anegdoty i wiele przydatnych opisów czynią książkę bardzo przystępną.

I wreszcie ktoś z naszego podwórka. Pascal Brodnicki, znany z popularnego TVN-owskiego programu Pascal: po prostu gotuj. Wprowadził trochę światowości, a przede wszystkim francuskiej kuchni do naszych domów. Jego propozycje są bardzo proste i ciekawe dla ludzi, którzy nie lubią spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Jego książka Po prostu mi się ugotuj to właśnie szybkie, smaczne przepisy z produktów, które zazwyczaj mamy akurat w lodówce. Propozycje Pascala są inspiracjami różnych kultur, które w zadziwiający sposób połączone, dają niesamowity efekt. Przodujące są jednak polskie produkty, bo mam wrażenie, że dewizą tego szefa kuchni jest to, że prostota i korzystanie z tego, co lokalne, jest kluczem do sukcesu. Pascal we wszystkich swoich daniach używa dużej ilości przypraw i warzyw. Wszystko jest świeże i aromatyczne. To idealna propozycja dla ludzi, którzy cenią swój czas i są w stanie poświęcić 20-30 minut dziennie na smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie.

Propozycji jest oczywiście dużo, dużo więcej. Każdy wybierze coś dla siebie, bo miłośników gotowania, a przede wszystkim jedzenia, przecież nie brakuje. Przeglądając książki kucharskie, zawsze bardzo żałuję jednej rzeczy: że nie ma dołączonych gotowych potraw do degustacji! Niestety ilustracje muszą mi wystarczyć, bo jak do tej pory nikt chyba jeszcze nie wpadł na pomysł „interaktywnej” książki kucharskiej. A może to jest pomysł na przyszłość, który zrewolucjonizuje rynek wydawniczy?

Rafał Derkacz - od zawsze instruktor zuchowy i jego miłość do tej metodyki nie chce przestać trwać! Hobbystycznie miłośnik szeroko pojmowanej sztuki i historii teatru. Zdarza mu się też grywać na kontrabasie.